Fett
Som jag var inne på i den mer allmänna delen om näringslära är det viktigt var man får sin energi ifrån. 20% av energin bör komma från fett och det är viktigt att inte äta överdrivet fettsnålt. Fett har nämligen några viktiga funktioner som gör att kroppen behöver det. Fettet är bärare av fettlösliga ämnen, t.ex. vitaminer, och bildar även olika hormoner.
Kroppen ser fettet som en energireserv och fett är energirikt, 9 kcal/g. Detta kan jämföras med kolhydrater och protein som båda innehåller 4 kcal/g.
Fett bryts ner i kroppen till fettsyror och kommer sedan ut i blodet som triglycerider, glycerol sammansatt med tre fettsyror. Triglycerider lagras i fettceller under huden, runt organ och i muskulaturen. De finns kvar tills de förbrukas och de måste förbrukas med arbete.
Eftersom fett förbränns med hjälp av glukos och syre så blir fettförbränningen effektivare om du har bra kondition (bättre syreupptagningsförmåga).
Det är skillnad på fett och fett, man brukar tala om mättat, enkelomättat och fleromättat fett. Det finns egentligen ingen anledning att äta mättat fett eftersom det lägger sig lättare i dina fettlager än enkel- och fleromättat fett samt inte innehåller några nödvändiga fettsyror som inte finns i enkel- och fleromättat fett.
Exempel på livsmedel som innehåller mättat fett är:
- Kokosolja
- Palmolja
- Mjölkfett
- Grisfett
- Nötfett
- Kakaosmör
Exempel på livsmedel som innehåller enkelomättat fett är:
Exempel på livsmedel som innehåller fleromättat fett är:
- Majsolja
- Sojaolja
- Fiskolja
- Linfröolja
- Skaldjur
Man kan alltså lite förenklat säga att det är bättre att äta torsk än hamburgare. Ingen nyhet kanske.
|