KolhydraterDet är viktigt med kunskaper om kolhydrater, det är nämligen skillnad på kolhydrater och kolhydrater. Vi kan i alla fall slå fast att kolhydrater är uppbyggt av fibrer, stärkelse och sockerarter. Kolhydraterna bryts ner till blodsocker (glukos) och detta lagras i kroppen som glykogen vilket är musklernas huvudsakliga bränsle. Om glykogendepåerna är dåligt fyllda har du snart tömt dem vid ansträngande fysisk verksamhet och då slår tröttheten till och du måste sänka ditt tempo drastiskt. Det är vad erfarna idrottare kallar för att "gå in i väggen". Glykekemiskt indexDu har nog hört om snabba och långsamma
kolhydrater. Det som utmärker de snabba kolhydraterna är att de stimulerar insulinet mer än
andra. Insulinet behövs för att glukoset ska kunna
transporteras in i cellerna och insulinet ökar även inlagringen av
fett till fettceller. Dessutom påverkar även insulinet fettförbränningen negativt, d.v.s. fettet
förbränns svårare. Detta betyder i förlängningen att det är
bättre att äta långsamma kolhydrater än
snabba. Man har infört ett glykekemiskt index
(gi) som visar på kolhydraternas karaktär. Det glykemiska indexet
är ett mått på hur snabbt ett livsmedel höjer blodsockret, ett lågt glykekemiskt index är synonymt med
långsamma kolhydrater, det är dem du ska rikta in dig
på. Exempel på livsmedel med lågt glykekemiskt index:
Fredrik Paulún har sammanställt en lista med livsmedel och dess glykekemiska index som kan vara värd att kolla upp. |