Mineraler
Mineraler (eller spårelement/spårämnen som de även
kallas) är grundämnen som finns i marken och vattnet men som även behövs i små
mängder i våra kroppar. Här följer en mycket kort genomgång av de vanligaste
mineralerna.
Kalcium (kalk)
Kalcium är kroppens vanligast mineral och utgör 1,5-2 % av kroppsvikten, d.v.s. 1000–1500 gram. Det
kalcium som finns i kroppen finns nästan uteslutande i tänderna och
skelettet. Kalcium är
givetvis nödvändigt för att skelettet ska må bra och kalciumintaget är speciellt viktigt i tonåren när skelettet
växer.. Förekommer i mjölkprodukter, sardiner, musslor och
grönsaker.
Fosfor
Fosfor är kroppens näst vanligaste mineral och 60% av kroppens fosfor
finns i skelettet och 26% i musklerna. Förekommer i de flesta livsmedel, i
synnerhet i proteinrik mat; fisk, kött, fågel och
ägg.
Magnesium
Det finns 20-30 gram i kroppen varav 60% i skelettet och 26% i
musklerna. Behövs för energiproduktinen och nervsystemet. Förekommer liksom
fosfor i de flesta livsmedel, speciellt i nötter, baljväxter och grönsaker och
frukt.
Järn
Det finns 3-5 gram i kroppen varav 2 gram i hemoglobinet
som finns i de röda blodkropparna. Resten av järnet finns upplagrat i depåer i lever och benmärg. Behövs för syretransport,
immunförsvar, kroppens avgiftning och hjärnfunktion. Ungdomar som
växer har större omsättning av
järn. Förekommer i lever, bönor, kött, fågel, fisk, grönsaker och
fullkorn.
Zink
Det finns 2-3 gram i kroppen, störst är koncentrationen i hud, hår,
naglar, ögon och prostatakörtel. Behövs för immunförsvar, ämnesomsättning,
sårläkning, fortplantning, tillväxt och blodbildning. Förekommer i ostron,
vetegroddar, kött, fågel, lever, mjölk och
ost.
Koppar
Det finns ca 80 mg i kroppen, bl.a. i
blodplasman. Behövs för blodbildning och järnupptag, ingår i ett flertal enzymer. Förekommer i de flesta
livsmedel.
Jod
Det finns 25 milligram i kroppen varav hälften finns
i sköldkörteln och dess hormoner. Jod är en nödvändig del av två hormoner,
trijodtyronin och tyroxin. Förekommer främst i fisk och skaldjur men även i grönsaker, mjölk och
ägg.
Krom
Krom finns i mycket små mängder i våra kroppar och
dagsbehover är mycket lågt. Krom ingår i GTF-molekylen (glucose tolerance factor) som gör att vi känner
av insulinet som styr vårt blodsocker. Förekommer i potatis, kött, ostron,
jäst, kyckling, lever och
fullkornsprodukter.
Selen
Selen ingår i ett antioxidantenzym som skyddar oss mot
fria radikaler och hjälper till att förnya andra antioxidanter. Selen är viktigt för att förebygga cellskador och anses även ha en
skyddande effekt mot blodpropp och hjärt-kärlskjukdomar. Förekommer i skaldjur, kött,
njure, lever och fågel.
Kalium
I kroppen finns 100–200 g kalium, 97-98 % av detta finns
i vätskan i cellerna. Kalium reglerar cellernas vätske- och saltbalans.
Förekommer främst i vegetabilier som t.ex. rotsaker,
baljväxter, frukt och nötter men även mjölk och
kött.
Natrium
I kroppen finns ca 95 g natrium, framförallt utanför
cellerna, t.ex. i blodplasma, men även inlagrat som natriumsalter i
skelettet. Behövs för vätskebalansen och nervimpulser. Förekommer i
salt.
Mangan
Mangan finns i mycket små mängder i våra kroppar och
dagsbehover är mycket lågt. Behövs som hjälpreda för att flera enzymer ska fungera normalt. Förekommer
i fullkorn, nötter, baljväxter, te och
snabbkaffe.
Svavel
Svavel ingår i aminosyror som är viktiga för bl.a. hår, hud och naglar.
Behövs även för att proteinerna ska fungera som de ska. Förekommer i mjölk, ägg, kött, bröd, vete,
jordnötter, broccoli, böner och blomkol.
Övriga mineraler
De som nämns ovan är självklart inte de enda mineraler
som våra kroppar behöver. Det finns många fler som behövs i mycket små mängder, exempelvis fluor, brom, bor, bly, nickel, tenn, vanadium, kobolt, kisel och
arsenik.
|