Mineraler

Mineraler (eller spårelement/spårämnen som de även kallas) är grundämnen som finns i marken och vattnet men som även behövs i små mängder i våra kroppar.
Här följer en mycket kort genomgång av de vanligaste mineralerna.

Kalcium (kalk)

Kalcium är kroppens vanligast mineral och utgör 1,5-2 % av kroppsvikten, d.v.s. 1000–1500 gram. Det kalcium som finns i kroppen finns nästan uteslutande i tänderna och skelettet.
Kalcium är givetvis nödvändigt för att skelettet ska må bra och kalciumintaget är speciellt viktigt i tonåren när skelettet växer..
Förekommer i mjölkprodukter, sardiner, musslor och grönsaker.

Fosfor

Fosfor är kroppens näst vanligaste mineral och 60% av kroppens fosfor finns i skelettet och 26% i musklerna.
Förekommer i de flesta livsmedel, i synnerhet i proteinrik mat; fisk, kött, fågel och ägg.

Magnesium

Det finns 20-30 gram i kroppen varav 60% i skelettet och 26% i musklerna.
Behövs för energiproduktinen och nervsystemet.
Förekommer liksom fosfor i de flesta livsmedel, speciellt i nötter, baljväxter och grönsaker och frukt.

Järn

Det finns 3-5 gram i kroppen varav 2 gram i hemoglobinet som finns i de röda blodkropparna. Resten av järnet finns upplagrat i depåer i lever och benmärg.
Behövs för syretransport, immunförsvar, kroppens avgiftning och hjärnfunktion.
Ungdomar som växer har större omsättning av järn.
Förekommer i lever, bönor, kött, fågel, fisk, grönsaker och fullkorn.

Zink

Det finns 2-3 gram i kroppen, störst är koncentrationen i hud, hår, naglar, ögon och prostatakörtel.
Behövs för immunförsvar, ämnesomsättning, sårläkning, fortplantning, tillväxt och blodbildning.
Förekommer i ostron, vetegroddar, kött, fågel, lever, mjölk och ost.

Koppar

Det finns ca 80 mg i kroppen, bl.a. i blodplasman.
Behövs för blodbildning och järnupptag, ingår i ett flertal enzymer.
Förekommer i de flesta livsmedel.

Jod

Det finns 25 milligram i kroppen varav hälften finns i sköldkörteln och dess hormoner.
Jod är en nödvändig del av två hormoner, trijodtyronin och tyroxin.
Förekommer främst i fisk och skaldjur men även i grönsaker, mjölk och ägg.

Krom

Krom finns i mycket små mängder i våra kroppar och dagsbehover är mycket lågt.
Krom ingår i GTF-molekylen (glucose tolerance factor) som gör att vi känner av insulinet som styr vårt blodsocker.
Förekommer i potatis, kött, ostron, jäst, kyckling, lever och fullkornsprodukter.

Selen

Selen ingår i ett antioxidantenzym som skyddar oss mot fria radikaler och hjälper till att förnya andra antioxidanter. Selen är viktigt för att förebygga cellskador och anses även ha en skyddande effekt mot blodpropp och hjärt-kärlskjukdomar.
Förekommer i skaldjur, kött, njure, lever och fågel.

Kalium

I kroppen finns 100–200 g kalium, 97-98 % av detta finns i vätskan i cellerna.
Kalium reglerar cellernas vätske- och saltbalans.
Förekommer främst i vegetabilier som t.ex. rotsaker, baljväxter, frukt och nötter men även mjölk och kött.

Natrium

I kroppen finns ca 95 g natrium, framförallt utanför cellerna, t.ex. i blodplasma, men även inlagrat som natriumsalter i skelettet.
Behövs för vätskebalansen och nervimpulser.
Förekommer i salt.

Mangan

Mangan finns i mycket små mängder i våra kroppar och dagsbehover är mycket lågt.
Behövs som hjälpreda för att flera enzymer ska fungera normalt.
Förekommer i fullkorn, nötter, baljväxter, te och snabbkaffe.

Svavel

Svavel ingår i aminosyror som är viktiga för bl.a. hår, hud och naglar. Behövs även för att proteinerna ska fungera som de ska.
Förekommer i mjölk, ägg, kött, bröd, vete, jordnötter, broccoli, böner och blomkol.

Övriga mineraler

De som nämns ovan är självklart inte de enda mineraler som våra kroppar behöver. Det finns många fler som behövs i mycket små mängder, exempelvis fluor, brom, bor, bly, nickel, tenn, vanadium, kobolt, kisel och arsenik.

Click Here!