Vitaminer

Vitaminer är en livsnödvändig grupp av ämnen som vi inte kan vara utan en längre tid. Somliga vitaminer är vattenlösliga medan andra är fettlösliga.

Vattenlösliga: B-vitaminer och C-vitamin

Fettlösliga: A-, D-, E- och K-vitamin

Jag tänkte ta en kort presentation av de olika vitaminerna så att du får en inblick i vad de olika vitaminerna är bra för.

Vitamin B1 (tiamin)

Främsta uppgifen är omsättning av främst kolhydrater men även fett och protein.
Förekommer i jäst, fläsk, jordnötter, sojamjölfett och baljväxter.

Vitamin B2 (riboflavin)

Ingår i två viktiga enzymer som påverkar fett- och kolhydratomsättningen.
Förekommer i mjölk, kött, ägg, sötmandel, champinjoner och gröna bladgrönsaker.

Vitamin B3 (niacin, nikotinsyra, nikotinamid)

Liksom de två ovanstående B-vitaminerna är vitamin B3 viktig för ämnesomsättningen. Vitamin B3 har specialiserat sig på kolhydrater, fett, protein samt glykogeninlagring.
Förekommer i magert kött, fisk, fågel och jordnätter.

Vitamin B5 (pantotensyra)

Behövs lika många andra B-vitaminer för energiomsättningen.
Förekommer praktiskt taget i all mat.

Vitamin B6 (pyridoxin, pyridoxalfosfat, pyridoxaminfosfat)

Även denna B-vitamin hjälper till med ämnesomsättningen, i synnerhet för protein och omvandling av aminosyror till andra aminosyror.
Förekommer i jäst, fläsk, inälvsmat, havregryn, bananer, hasselnötter, sojamjölfett och baljväxter.

Vitamin B12 (cobalamin, cyanocobalamin)

Behövs för mage/tarm, benmärg, nerver och DNA-tillverkning.
Förekommer i mjölk, lever, ägg och fisk.

Folsyra (folacin)

Nödvändig för celldelning, omvandling mellan olika aminosyror, produktion av röda och vita blodkroppar. Folsyra minskar även risken för ryggmärgsbrock hos foster och hjärtinfarkt för vuxna.
Förekommer i bönor, gröna bladväxter, magert nötkött, potatis och lever.

Biotin (vitamin H)

Behövs för tillväxt och omsättning av fett och protein.
Produceras av tarmbakterier men förekommer även i jäst, lever, bönor, äggula, fisk, nötter och havregryn.

Vitamin C (askorbinsyra)

Vitamin C nämns ofta som en viktig vitamin och visst har vitamin C många arbetsområden. Vitamin C är en antioxidant som stärker immunförsvaret och är delaktig i tillverkningen av en del hormoner och signalsubstanser i nervsystemet.
Förekommer i många frukter, exempelvis apelsiner, citroner, kiwi och svarta vinbär. Finns även i brysselkål, nässlor och paprika.

Vitamin A (retinol)

Behövs för näthinnans funktion och mörkerseende samt tillväxt, immunförsvar, benutveckling, fortplantning och fosterutveckling.
Förekommer i mjölk, lever, ål och ägg.

Vitamin D

Det bör nog nämnas att vitamin D egentligen är ett hormon.
Används till immunförsvar, insulinutsöndring och upptag av kalk och fosfor.
Förstadierna till vitamin D finns i växter och djur (fet fisk och lever). Dessa ämnen omvandlas sedan i kroppen vid belysning av UV-strålning från solen. Levern och njurarna producerar till slut det aktiva D-vitaminet, kalcitriol och erkalcitriol.

Vitamin E (tokoferol)

Det finns flera varianter av E-vitamin varav det mest användbara heter alfa-tokoferol.
Förekommer i vegetabiliska oljor, frukt och grönsaker.

Vitamin K (fyllokinon, menakinon, menadion)

Nödvänding för blodets levring vid sår.
Bildas av tarmbakterier men finns även i gröna grönsaker och i andra livsmedel.

Click Here!