Vitaminer
Vitaminer är en livsnödvändig grupp av ämnen som vi
inte kan vara utan en längre tid. Somliga vitaminer är vattenlösliga medan andra är
fettlösliga.
Vattenlösliga: B-vitaminer och
C-vitamin
Fettlösliga: A-, D-, E- och K-vitamin
Jag tänkte ta en kort presentation av de olika vitaminerna så att du får en
inblick i vad de olika vitaminerna är bra
för.
Vitamin B1 (tiamin)
Främsta uppgifen är omsättning av främst kolhydrater men även fett och
protein. Förekommer i jäst, fläsk, jordnötter, sojamjölfett och
baljväxter.
Vitamin B2 (riboflavin)
Ingår i två viktiga enzymer som påverkar fett- och
kolhydratomsättningen. Förekommer i mjölk, kött, ägg, sötmandel, champinjoner
och gröna bladgrönsaker.
Vitamin B3 (niacin, nikotinsyra, nikotinamid)
Liksom de två ovanstående B-vitaminerna är vitamin B3 viktig för
ämnesomsättningen. Vitamin B3 har specialiserat sig på kolhydrater, fett,
protein samt glykogeninlagring. Förekommer i magert kött, fisk,
fågel och jordnätter.
Vitamin B5 (pantotensyra)
Behövs lika många andra B-vitaminer för energiomsättningen. Förekommer
praktiskt taget i all mat.
Vitamin B6 (pyridoxin, pyridoxalfosfat, pyridoxaminfosfat)
Även denna B-vitamin hjälper till med ämnesomsättningen, i synnerhet för
protein och omvandling av aminosyror till andra aminosyror. Förekommer i
jäst, fläsk, inälvsmat, havregryn, bananer, hasselnötter, sojamjölfett och
baljväxter.
Vitamin B12 (cobalamin, cyanocobalamin)
Behövs för mage/tarm, benmärg, nerver och DNA-tillverkning. Förekommer i
mjölk, lever, ägg och fisk.
Folsyra (folacin)
Nödvändig för celldelning, omvandling mellan olika aminosyror, produktion av
röda och vita blodkroppar. Folsyra minskar även risken för ryggmärgsbrock hos
foster och hjärtinfarkt för vuxna. Förekommer i bönor, gröna bladväxter,
magert nötkött, potatis och lever.
Biotin (vitamin H)
Behövs för tillväxt och omsättning av fett och protein. Produceras av
tarmbakterier men förekommer även i jäst, lever, bönor, äggula, fisk, nötter och
havregryn.
Vitamin C (askorbinsyra)
Vitamin C nämns ofta som en viktig vitamin och visst har vitamin C många
arbetsområden. Vitamin C är en antioxidant som stärker immunförsvaret och
är delaktig i tillverkningen av en del hormoner och signalsubstanser i
nervsystemet. Förekommer i många frukter, exempelvis apelsiner, citroner,
kiwi och svarta vinbär. Finns även i brysselkål, nässlor och paprika.
Vitamin A (retinol)
Behövs för näthinnans funktion och mörkerseende samt tillväxt, immunförsvar,
benutveckling, fortplantning och fosterutveckling. Förekommer i mjölk, lever,
ål och ägg.
Vitamin D
Det bör nog nämnas att vitamin D egentligen är ett hormon. Används till
immunförsvar, insulinutsöndring och upptag av kalk och fosfor. Förstadierna
till vitamin D finns i växter och djur (fet fisk och lever). Dessa ämnen
omvandlas sedan i kroppen vid belysning av UV-strålning från solen. Levern och
njurarna producerar till slut det aktiva D-vitaminet, kalcitriol och
erkalcitriol.
Vitamin E (tokoferol)
Det finns flera varianter av E-vitamin varav det mest användbara heter
alfa-tokoferol. Förekommer i vegetabiliska oljor, frukt och
grönsaker.
Vitamin K (fyllokinon, menakinon, menadion)
Nödvänding för blodets levring vid sår. Bildas av tarmbakterier men finns
även i gröna grönsaker och i andra
livsmedel.
|