Löpning

Löpning är inte för inte en mycket vanlig och uppskattad motionsform. Det finns många orsaker till det, några nämns nedan.

  • Man behöver inte lära sig något från grunden (man kan alltid utveckla sin löpteknik).
  • Flexibla träningstider, man kan löpa när man vill eftersom det inte krävs någon halltid e.d.
  • Ingen dyr utrustning krävs förutom skorna.
  • Effektivt när man vill förbättra sin kondition.

Uppvärmning

En sak som är väldigt viktigt när det gäller löpning är att man värmer upp ordentligt före varje träningspass. Uppvärmningen syftar bl.a. till att höja muskeltemperaturen och kroppstemperaturen samt aktivera sen- och muskelspolar. Uppvärmningen bör bestå av lätt jogging och uppmjukning av kroppsdelarna och ska hålla på i åtminstone tio minuter. Det är viktigt att tänka på att inte börja uppvärmningen med att stretcha då detta är anledningen till många skador. Det är ganska logiskt när man tänker efter att man inte ska dra och slita i en kall muskel, skaderisken är då mycket större än om den vore uppvärmd.

Nedjoggning och streching

Nedjoggning och stretching är förstås lika viktigt som uppvärmningen. Nedjoggningen syftar till att rensa dina muskler från mjölksyra och andra slaggprodukter. Under nedjoggningen sänker du tempot betydligt och går kanske på kvartsfart. Ungefär fem minuters nedjoggning brukar vara lagom.
Efter nedjoggningen är det dags för stretchingen som även den pågår i minst fem minuter. Stretching är viktigt för att:

  • minska skaderisken
  • åstadkomma snabbare återhämntning
  • öka rörligheten

Det är viktigt att du arbetar genom alla stora muskelgrupper för att slippa att råka ut för en obehaglig överraskning senare.
Mer om stretching hittar du hos Ahgrens Träningshjälp.

Distansträning

Distansträning innebär att löpsträckan är minst 8 km. Ofta görs distansträningarna mycket längre än så men det är viktigt att tempot är måttligt. Syftet med distansträning är att öka uthålligheten, d.v.s. muskelns förmåga att effektivt utnyttja syre och hjärtats pumpkapacitet. När du distanstränar ökar förmågan att utnyttja fett som bränsle för att spara på det åtråvärda glykogenet (högoktaniga bränslet). Dessutom stärks skelett, leder och senor.

Intervallträning

Intervallträning bedrivs i ett högre tempo än distansträning, du ska ligga på en nivå som inte är långt under din maximala kapacitet. Självklart kan man inte göra det någon längre tid så man varvar arbete med vila i korta perioder. Men vilan är aktiv, man drar ner avsevärt på tempot men man upphör inte helt. Arbetsperioderna kan göras olika långa, alltifrån 8 minuter till 15 sekunder. Syftet med intervallträning, oavsett om det är korta eller långa intervaller, är att förbättra andningen och hjärtats pumpkapacitet.

Click Here!