Webbservern.se

Användararea  [inloggning krävs]

Ansökan

Om servern

 Användarnas www-sidor

 Loggbok

 Nyhetsbrev

 Om webbservern.se

 Senast ändrade filer

 Webbserverinfo (CV)

 Villkor

Webbapplikationer

 MD5/Jämför filer

 Väder

 Webbkamera

Handboken

 Backup
 Bandbredd
 CVS
 Databas (MySQL)
 E-post
 E-postlistor
 Lösenord
 Programmering
 Programvara
 Quota
 SFTP och SCP
 SSH
 VNC
 WWW


sök på webbservern.se

Handboken / SSH / Hjälpsystemen

Det är inte alltid så självklart varken för nybörjaren eller den mer rutinerade att hålla koll på alla kommandon och dess växlar. Detta har någon redan klurat ut och ordnat med goda möjligheter till självhjälp.

man - Manualsystemet

Nästan alla program med lite självaktning har en tillhörande "man-fil". På webbservern nås dessa genom man program, till exempel man ls för att lära mer om programmet ls som listar filer och kataloger på alla möjliga sätt.

apropos - När du inte vet i vilken manual du ska läsa

Det är alltid som man ens kommer ihåg vad programmet man vill använda heter och då kommer apropos galloperandes till din hjälp. Apropos söker i en databas med beskrivningar och nyckelord associerade till programmen som finns på webbservern.

Ett exempel: jag vet att det finns lynx-liknande webbläsare men kommer inte på namnet. Jag ger då kommandot apropos lynx varefter jag kan konstatera att det jag sökte var elinks (även känt som links).

För övrigt ger man -k sökord samma resultat som apropos sökord.

whatis - Inte lika bred sökning som apropos

Ibland kan apropos var lite för pratig och komma med många irrelevanta uppslag. Då kan whatis, som enbart söker bland nyckelorden (se ovan), vara ett bra alternativ.

Ett exempel: whatis lynx berättar för mig att lynx är "a general purpose distributed information browser for the World Wide Web".

Ytterligare hjälp

Det finns några till hjälp-kommandon men med de ovan presenterade klarar du dig troligen bra. I övrigt kan nämnas /usr/share/doc där det finns en massa spännande dokumentation till en hel drös med program. Vidare finns det tusentals webbsidor på nätet med nyttig information. Som vanligt är Google din vän.

Forum för linuxentusiaster finns det gott om och om du inte får napp där så kan du alltid prova med webbservern.se:s egna forum.

--------------
Den här filen ändrades senast Mittwoch, 07-Jun-2023 15:20:20 CEST. Exportera till pdf
Respons i någon form mailas till webmaster at webbservern.se