Webbservern.se

Användararea  [inloggning krävs]

Ansökan

Om servern

 Användarnas www-sidor

 Loggbok

 Nyhetsbrev

 Om webbservern.se

 Senast ändrade filer

 Webbserverinfo (CV)

 Villkor

Webbapplikationer

 MD5/Jämför filer

 Väder

 Webbkamera

Handboken

 Backup
 Bandbredd
 CVS
 Databas (MySQL)
 E-post
 E-postlistor
 Lösenord
 Programmering
 Programvara
 Quota
 SFTP och SCP
 SSH
 VNC
 WWW


sök på webbservern.se

Handboken / Programmering

Det går att utveckla i ett flertal programmeringsspråk och utvecklingsmiljöer på webbservern. Detta kapitel är tänkt att ge vägledning när det gäller programmering. Mestadels kommer det att handla om små inblickar i såväl programmeringsspråk som utvecklingsmiljöer. Att skriva om ett programmeringsspråk är ju som bekant material för en hel bok så det är inte fråga om några heltäckande guider.

Man kan fråga sig om ett område som programmering ligger inom webbserverns "kärnområde". Många av webbserverns användare har normalt inte tillgång till de utvecklingsverktyg som webbservern erbjuder men via SSH blir utvecklingsverktygen lättillgängliga. Självklart ska webbservern därför även ge handledning och kom-igång-hjälp också inom detta område.

Programmeringsspråk som är tätt knutna till webben (därmed inte sagt att de inte kan användas fristående), till exempel PHP och Perl, kommer att behandlas separat inom WWW-kapitlet.

Programmeringsspråk

C++

C++ är i många fall det självklara valet när det gäller programmeringsspråk. Det har varit med ungefär 20 år och har det mesta man kan förvänta man kan begära.

Java

Java har haft en framskjuten position de senaste 10 åren. Det är inte helt utan anledning eftersom det är ett stringent, objektorienterat, förhållandevis komplett och plattformsoberonde språk. Det skiljer sig mot C++ bland annat genom att Java erbjuder inbyggd minneshantering.

Python

Python är ett språk som varit på frammarsch ett bra tag. Bland dess fördelar brukar nämnas dess enkla uppbyggnad som underlättar för utvecklaren att snabbt och effektivt nå målet. Dess flexibla och kraftfulla karaktär samt heltäckande stöd för objektorienterad programmering förtjänar även de att framhållas.

Utvecklingsverktyg

Eclipse

Eclipse är en öppen utvecklingsmiljö som IBM lagt grunden till. Den är funktionsrik och ursprungligen framtagen som en utvecklingsmiljö för Java. Eclipse är dock utvecklad för att stödja flera programmeringsspråk och det är en stor fördel.

Emacs

Emacs är mer än en editor, bland strängarna på lyran finns en utmärkt utvecklingsmiljö och ett stort stöd för en diger mängd programmeringsspråk. Emacs är högst anpassningsbart och har en stor skara användare framförallt bland UNIX-användare.

--------------
Den här filen ändrades senast Mittwoch, 07-Jun-2023 14:15:51 CEST. Exportera till pdf
Respons i någon form mailas till webmaster at webbservern.se