Webbservern.se

Användararea  [inloggning krävs]

Ansökan

Om servern

 Användarnas www-sidor

 Loggbok

 Nyhetsbrev

 Om webbservern.se

 Senast ändrade filer

 Webbserverinfo (CV)

 Villkor

Webbapplikationer

 MD5/Jämför filer

 Väder

 Webbkamera

Handboken

 Backup
 Bandbredd
 CVS
 Databas (MySQL)
 E-post
 E-postlistor
 Lösenord
 Programmering
 Programvara
 Quota
 SFTP och SCP
 SSH
 VNC
 WWW


sök på webbservern.se

Handboken / WWW / Tomcat

På Webbservern används Tomcat som ger stöd för Java-servlets och Java Server Pages (JSP). I skrivande stund används Tomcat version 5.0.28.

Om du vill hjälp med att komma igång med Java rekommenderas Java-kapitlet och vill du lära dig mer om hur man skriver sina egna Java-servlets rekommenderas istället naturligtvis Java-servlets-kapitlet.

Skaffa Tomcat-stöd

För att aktivera stöd för Tomcat loggar du in i kontrollpanelen och väljer "Aktivera stöd för Tomcat".

Dra nytta av ditt Tomcat-stöd

När du har aktiverat stöd för Tomcat är det lämpligt att logga in på webbservern med SSH och ge kommandot cd tomcat. Då hamnar du i din katalog som motsvarar http://webbservern.se:8080/användarnamn/ (observera portnumret 8080).

För att lägga till en servlet som är färdigkompilerad och färdig placerar du din servlet i tryggt förvar i katalogen "WEB-INF/classes/". Den absoluta sökvägen till denna katalog är alltså "/home/användarnamn/tomcat/WEB-INF/classes/".

Om nu allt fungerar kan resultatet beskådas på följande webbadress: http://webbservern.se:8000/användarnamn/servlet/ServletNamn

På webbservern behöver du inte skriva in uppgifter om din servlet i din web.xml. Tomcat är även konfigurerat att automatiskt känna av när det tillkommer en ny servlet eller när en befintlig uppdateras. Detta förfarande har för- och nackdelar men fördelarna anses överväga i webbserverns fall.

Tomcat-användare

I din hemkatalog finns dina Tomcat-användaruppgifter i filen .tomcatUsers. Det går att ansöka om att lägga till fler Tomcat-användare vilket till exempel kan vara bra om man är flera som arbetar med en webbplats med hjälp av WebDAV.

Litteraturtips

Om du sedan tidigare inte är bekant med Java och servlets rekommenderas det att du läser på lite. Nedan får du några förslag:

--------------
Den här filen ändrades senast Mittwoch, 07-Jun-2023 15:34:52 CEST. Exportera till pdf
Respons i någon form mailas till webmaster at webbservern.se